torsdag 10 mars 2011

Fria Muffins

Efter önskemål från bloggvännen Nina kommer här receptet på de "Fria Muffinsen". De är laktosfria, mjölkfria, äggfria och glutenfria.

10 st
1 litet syrligt äpple
2 dl äppelmos
3 dl glutenfri mjölblandning (t ex Pirkkas)
1 tsk bakpulver
1 tsk soda
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
2 dl farinsocker
1/2 dl krossad mandel
1 dl olja (t ex rypsolja)
10 st amerikanska muffinsformar
(pudersocker)

Skala äpplet och riv det grovt eller skär i små bitar. Rör ner det rivna äpplet i äppelmoset så att det inte mörknar.
Rör ihop alla torra ingredienser i en skål. Lägg sedan i olja och därefter äppelmoset.
Rör smeten jämn, men inte mer än nödvändigt.
Fyll muffinsformarna med smet, men inte ända upp.
Grädda dem i 200 grader varm ugn, ca 20 minuter.
(Sikta pudersocker över när de kallnat, om du vill)

Eller så gör man som jag gör: Man tager vad man haver. Det går utmärkt att ta nån annan "blöt" sylt i stället för äppelmoset. Ta de kryddor du gillar mest. Några russin kanske? Mandeln kan man byta ut mot nötter.
På fotot ser du de ogräddade muffinsen (den här gången med en blandning av äppelmos och plommonsylt). Jag gör alltid dubbel sats.
Känn er fria att prova er fram:-)

5 kommentarer:

  1. Tur att Nina kände till dem!:D Nu skall jag pröva.
    Tack för receptet!

    SvaraRadera
  2. Nina hälsar, tackar och niger vackert!

    SvaraRadera
  3. Lycka till! Och inte behöver man niga heller:-)

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera